• Πελματογράφημα
    Τι είναι ο πελματογράφος;

Είναι μια πλατφόρμα με αισθητήρες που καταγράφει την κατανομή των πίεσεων στον άκρο πόδα κατά την διάρκεια της βάδισης και της ορθοστάτησης. Οι μετρήσεις στηρίζεται στην τεχνολογία των βαθμονομημένων αισθητηρίων. Οι αισθητήρες αυτοί είναι σε θέση να κάνουν στατικές και δυναμικές μετρήσεις . Στη στατική μέτρηση σε όρθια στάση, ο ασθενής στέκεται πάνω στον τάπητα μέτρησης όπου μελετάται η ισορροπία και η κατανομή του κέντρου βάρους. Στη δυναμική βαδίζει ελεύθερα πάνω στον τάπητα.

1ο βήμα: Βάδιση και Μέτρηση

Για να αξιολογήσουμε το πρόβλημα και την έκταση του σας ζητάμε να βαδίσετε πάνω στο πελματογράφο και εμείς παίρνουμε τις μετρήσεις σας.

2ο βήμα: Ανάλυση και Αξιολόγηση

Τα αποτελέσματα  τα καταγράφει ο πελματογράφος και αναλύονται και αξιολογούνται από τον ειδικό θεραπευτή ,με την βοήθεια υπερσύγχρονων υπολογιστών και λογισμικού. Ο υπολογιστής αναπαράγει τις συνθήκες και τον τρόπο βάδισης βασιζόμενος στο μέσο όρο πιέσεων των πελμάτων του ασθενούς.

3ο βήμα: Σχεδίαση και Κατασκευή

Τα στοιχειά που καταγράφονται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, λαμβάνοντας υπόψη την κλινική εικόνα του ασθενούς, καθώς και η αξιολόγηση από τον ειδικό θεραπευτή ,στην συνέχεια προωθούνται σε εξειδικευμένα ποδολογικά κέντρα με εργαστήρια και ειδικά μηχανήματα κοπής. Εκεί μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής, δημιουργείται το τρισδιάστατο ψηφιακό αποτύπωμα του ασθενούς και στη συνεχεία κατασκευάζεται το ορθοπεδικό πέλμα που είναι μοναδικό κατά περίπτωση.

4ο βήμα: Εφαρμογή και Θεραπεία

Τα ορθωτικά πέλματα είναι πλέον έτοιμα! Ο ειδικός θεραπευτής θα σας καλέσει και μαζί θα δοκιμάσετε για πρώτη φορά τα ορθωτικά σας τα οποία θα σας κάνουν να περπατάτε όπως ποτέ πριν! Με τα καινούργια σας ορθωτικά πέλματα, πετυχαίνουμε σωστό καταμερισμό δύναμης σε όλο το πέλμα, την καλύτερη στάση του σώματος κατά την βάδιση και την απόσβεση των κραδασμών.

πελματογραφος

Τα πεδία εφαρμογών του πελματογραφηματος είναι πάρα πολλά:

• Αθλητιατρική: Σε σύνδρομα κόπωσης, τενοντίτιδες, απονευρωσίτιδες, ανατομικές ιδιομορφίες κλπ., που έχουν επίπτωση τόσο στο άλλο πόδι, όσο και σε όλη την κινητική αλυσίδα (γόνατο, ισχίο, μέση).

• Παιδιατρική: Διαταραχές βάδισης, όπως βλαισοπλατυποδία, ραιβοποδία, ιπποποδία, προσαγωγή του μεταταρσίου, νευρολογικές παθήσεις, κοκ.

• Παθολογία: Μεταβολικές παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του στον άκρο πόδα. Ο εντοπισμός των πελματιαίων πιέσεων θεωρείται υψίστης σημασίας για τον περιορισμό των εξελκώσεων, και κατ’ επέκταση των ακρωτηριασμών.

• Χειρουργική: Πριν και μετά το χειρουργείο στα μετατάρσια.

• Ρευματολογία: Ιδιαίτερα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω των δυσμορφιών που προκαλεί στα πέλματα.

• Νευρολογία: Από παθήσεις που προσβάλουν την παρεγκεφαλίδα και την ισορροπία.

• Τραυματιολογία: Μετά από κατάγματα, διαστρέμματα, κλπ καθώς και σε ένα μακρύ κατάλογο άλλων παθήσεων.

πελματογραφος-διάγραμμα

Ενδείξεις για διεξαγωγή πελματογραφήματος και κατασκευή ειδικών πελμάτων:

• Πλατυποδία - Βλαισοπτερνία – Βλαισοποδία - Κοιλοποδία - Σφυροδακτυλία – Γαμψοδακτυλία

• Επώδυνη πτέρνα (Άκανθα, απονευροσίτιδα, v. Sever κλπ)

• Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (Hallux Valgus,"κότσι")

• Συχνά διαστρέμματα

• Μεταταρσαλγία

• Κάλοι στη πελματιαία επιφάνεια

• Ανισοσκελία – Σκολίωση

• Επίμονος χαμηλή Οσφυαλγία

• Τενοντίτιδα του Αχιλλείου

• Ασθενείς με παραμόρφωση είτε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είτε από άλλη ρευματική πάθηση

• Νεύρωμα Μόρτον

• Άτομα με πολύωρη ορθοστασία, βάδιση ή άθληση

• Οστεοχονδρίτιδες άκρου ποδός, γόνατος

• Αθλητές

• Υπέρβαρα άτομα στα οποία ασκούνται υπερβολικές πιέσεις πάνω στα πόδια τους.

• Σακχαρώδης Διαβήτης

πελματογραφος-σόλες