• Τεστ-δυσανεξίας
    "Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου ..." Ιπποκράτης

Από τα χρόνια του Ιπποκράτη είναι γνωστό ότι η τροφή είναι η πηγή πολλών προβλημάτων υγείας και ότι η σωστή επιλογή της μπορεί να είναι η λύση σε πολλά από αυτά. Ευτυχώς, πλέον υπάρχει ένα εργαλείο για εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής που ονομάζεται τεστ δυσανεξίας.

ΚΡΥΦΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ –ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ τι είναι?

H τροφική «δυσανεξία» ή αλλιώς «κρυφή αλλεργία» σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η επιστημονική κοινότητα είναι η διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού, μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού (του συστατικού αυτού). Με πιο απλά λόγια η ανικανότητα του οργανισμού να μεταβολίσει κάποιο διατροφικό συστατικό. Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών. Η διαφορά της κρυφής αλλεργίας ή δυσανεξίας από την τυπική αλλεργία είναι η καθυστέρηση, από μερικές ώρες έως και δύο μέρες, στην εκδήλωσή της μετά την επαφή με την αλλεργιογόνα ουσία.

Κατά συνέπεια, τα κλασσικά αλλεργικά τεστ δεν μπορούν να εντοπίσουν τις ουσίες που προκαλούν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Τα ακριβή αίτια της τροφικής δυσανεξίας δεν είναι ακόμη γνωστά. Μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ενζύμων στο κατώτερο πεπτικό σύστημα, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία του εντέρου να αφομοιώσει ορισμένες τροφές, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους που παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα. Ενοχοποιούνται επίσης:

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, όπως συντηρητικά, χρώματα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αντιβιοτικά
    Ο κορεσμός του οργανισμού από τη μονότονη διατροφή
    Η κληρονομικότητα.
    ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

«Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσουμε δεν εξαρτώνται από την ποσότητα της τροφής που έχουμε καταναλώσει. Ακόμη και μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να προκαλέσει δυσάρεστες ενοχλήσεις».

Οι πιο συνήθεις παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την τροφική δυσανεξία είναι οι εξής:

Γαστρεντερικά προβλήματα: δυσκοιλιότητα, διάρροια, δυσπεψία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φουσκώματα, τάση προς έμετο, πόνος στην κοιλιά και το στομάχι ,μετεωρισμός, έλκος, γαστρίτιδα, σύνδρομο Crohn, κατακράτηση υγρών, συσσώρευση τοξινών και παχυσαρκία,

Δερματοπάθειες :έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, αναφυλαξία, φαγούρα, δερματίτιδες, εξανθήματα.

Αναπνευστικές καταστάσεις : δύσπνοια, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, ρινίτιδα.

Μυοσκελετικές καταστάσεις : αρθρίτιδα, αρθραλγίες, μυαλγίες, δυσκαμψία, κράμπες, μυϊκές αδυναμίες.

Νευροψυχολογικές καταστάσεις : σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκέφαλος, ημικρανίες, έξαψη, ίλιγγος, ναυτία, λήθαργος, υπνηλία, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, υπερένταση, ταχυπαλμία, κούραση, αδυναμία, δυσκολία αντίληψης και συγκέντρωσης, παιδική υπερκινητικότητα.

Μεταβολικές διαταραχές: σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, δυσμηνόρροια. , παχυσαρκία, δυσκολία απώλειας βάρους,

Αλλεργικές καταστάσεις : αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα

Αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα: ρευματοειδής αρθρίτιδα, οίδημα βλεφάρων, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, πολλαπλή σκλήρυνση, αρρυθμίες, ταχυκαρδίες.

Κεφαλαλγία ,ημικρανία, δυσμηνόρροια

Χρόνια κόπωση, καταβολή, έντονο stress, κρίσεις πανικού

Ελέγχονται τα αυγά, αφεψήματα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, έλαια, ζαχαρώδη, κρέατα, πουλερικά, λαχανικά, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, όσπρια, φρούτα, ψάρια, θαλασσινά.

Το τεστ μας υποδεικνύει τις τροφές που πρέπει να αποφύγουμε για ένα συγκεκριμένο διάστημα (συνήθως 2-3 μήνες) και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, από τις πρώτες εβδομάδες!

“ …εκείνο που αποτελεί τροφή για κάποιον, μπορεί να είναι το δηλητήριο κάποιου άλλου.”